Att bygga attefallshus
Funderar du på att bygga ett attefallshus på din tomt? Då finns det en hel del regler du bör ha koll på, som bygglov, maxantalet kvadratmeter och mycket mer. Ska du köpa ett färdigt attefallshus och behöver montering av det, eller bygga från grunden, för oss spelar ingen råll; Vi finns att hjälpa i alla fall.
TAK & FASAD
Marko Bygg & Sten AB hjälper er att återställa fasaderna så de klarar de naturliga påfrestningar som de dagligen utsätts för.
FASAD SOM SKYDD
Fasaden är husets yttersta skydd mot väder alla typer. Därför är det viktigt att se över fasaden med jämna mellanrum, fčr att undvika mer omfattande fasadrenovering samt snabbt laga de skador som skulle uppstå. Teoretisk underhållsintervall: 20-30 år.
Fasadens vanliga problem
Puts som lossnar eller sprickor kan bero på grundens sättningar eller som resultat av att fasaden utsatts för fuktangrepp. Syd- och västfasader är mest utsatta fasaddelar.
Underhåll
Om duredan idag har ett hus med en välputsad fasad kan underhåll genomföras periodisk 10-15 år.
MARKARBETE
Planera din renovering tillsammans med Marko Bygg & Sten AB
Vi åtar oss vissa typer av objektrenoveringar.
Allt från den enklare till de större mer omfattande projekt.
Kontakta oss för en kostnadsfritt hembesök där vi går igenom era planer och idéer. Vår kostnadsfria offert inkluderar alla faser under renoveringen: Rivning, Snickeri, Plattsättning, Målning, El och VVS, samt allt byggtekniskt material.
MARKBELÄGGNING MED GATSTEN
Tänk rätt från början
Det första du behöver fundera på är vad du ska ha din marksten till. Ska du anlägga en trädgårdsgång, en uteplats eller en uppfart? Om du ska lägga en trädgårdsgång är det viktigt att veta vad den ska ha för funktion. Är det viktigt att kunna dra en skottkärra eller en barnvagn längs trädgårdsgången? Då är det bra att undvika trappor, grus och se till att bredden är väl tilltagen. Det är lätt att göra en alldeles för smal gång.
Diagonalsättning med smågatsten Cirkelsättning
Man börjar med att sätta ut cirkelns centrum och markerar höjden på en käpp. Sedan markeras cir-kelns ytterkant och höjdsättning där. Först sätter man 4 ”stora” stenar i ett kryss. I de öppna fälten sätts sedan diagonalt delade stenar. Därefter sätter man 3 cirklar runt krysset, dessa stenar bör vara minsta möjliga storlek,ca 80×80 mm, så att fogarna blir så små som möjligt. När detta är klart sätter man 5 bågar och fortsätter så tills alla bågar sitter ihop i cirklar. Dessa bågar bör vara ca 55-75 cm långa.
När man sätter cirklar är det viktigt att cirkelns radie hålls rätt hela tiden. Detta görs genom att hålla ett snöre spänt ifrån centrumpinnen. Snöret hålls sträckt och får löpa fritt runt centrumpinnen. Höjden och lutningen på cirkeln kontrolleras konti-nuerligt med rätskiva från ytterstenarna till korsste-narna intill centrum. När cirkeln är klar tas centrumpinnen bort och ersätts med en centrumsten.